Waarom ventileren?

Gezonde lucht is levensnoodzakelijk. Ook thuis en op het werk. De verplichting door de overheid om in woningen en kantoren te ventileren, is absoluut niet uit de ‘lucht’ gegrepen. Slapeloosheid, futloosheid, hoofdpijn, allergieën, kanker, longziekten, hartziekten...: ze zijn vaak het gevolg van ongezonde lucht.

Door te weinig te ventileren daalt de hoeveelheid zuurstof in de lucht. U wordt hier loom van, en op de lange duur tast het uw gezondheid aan. Ventilatie is dan ook geen luxe… Het is een ‘must’.

Ventilatie versus Condensatie

Condensatie en badkamers worden vaak in 1 adem samen genoemd. Niet verwonderlijk gezien een overmatige productie van vochtigheid een belangrijke oorzaak is voor de condensproblematiek. Door bijvoorbeeld regelmatig te douchen komt een hoge hoeveelheid vochtigheid vrij.

Wanneer er onvoldoende ventilatie in de badkamer aanwezig is zal het vocht zich vastzetten op koude elementen. Met de gekende condensatieproblemen als gevolg. Glas, spiegels, metalen oppervlaktes en koudebruggen hebben hier in het bijzonder veel last van. De schimmelvorming, ten gevolge van de condens, zorgt vaak voor de grootste ergernis.

Ventileren is jammer genoeg niet gelijk aan “even een raam open zetten” omdat er zo geen gelijk verdeelde luchtstroom is. Zo wordt de overtollige, vochtige lucht in de badkamer niet juist afgevoerd.

Het is zonde om te verwarmen en nadien een venster open te zetten. Zeker in de winter. Door te kiezen voor de gepaste oplossing, namelijk gecontroleerde mechanische ventilatie, geeft u vochtproblemen in de badkamer geen kans. U verwijst schimmels en condens definitief naar het verleden.

Hoeveel?

Dankzij onze Airculator kan u vertrouwen op een perfecte ventilatie-opmeting, beantwoordend aan de strenge normen en eisen in België. Wat houdt dit in?

De Belgische ventilatienorm bepaalt hoe snel de hoeveelheid lucht in een ruimte moet worden ververst. In principe bedraagt de nodige hoeveelheid lucht die toegevoerd en afgevoerd moet worden 3,6 m³/uur per vierkante meter vloeroppervlak van de ruimte.

De norm vermeldt ook de minimale hoeveelheid toevoer- of afvoerlucht per ruimte (woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer ...). Om bij het ventileren het energieverbruik onder controle te houden, laat de norm toe de luchthoeveelheden voor bepaalde ruimtes te beperken.

In de woonkamer, studeerkamer, slaapkamer, ... Kortom in alle lokalen van een woning geldt dezelfde voorwaarde voor de bepaling van het nominaal debiet. 3,6 m³/u en per m² vloeroppervlakte.

Toevoer
Woonkamer (living) Minimum 75 m³/u
Mag beperkt worden tot 150 m³/u
Slaap- en studeerkamer Minimum 25m³/u
Mag beperkt worden tot 72m³/u

Afvoer
Open keuken Minimum 75 m³/u
Gesloten Keuken Minimum 50 m³/u
Mag beperkt worden tot 75 m³/u
Badkamer
Wasplaats Minimum 50 m³/u
Mag beperkt worden tot 75m³/u
WC Minimum 25 m³/u

Gratis berekening van de optimale ventilatie voor uw woning.

Wat is ventileren?

"Ventileren is verse lucht aanvoeren en tegelijk een hoeveelheid vervuilde lucht afvoeren". Precies het vinden van dit evenwicht is de sleutel voor een perfecte ventilatie. Vakmanschap dus.

Ontdek de unieke aanpak van AirLife. Contacteer ons voor een gratis audit van uw huidige of toekomstige woon- of werkomgeving.

» Gratis audit

Ventileren - Airlife
Bel nu (24/7) het gratis nummer 0800/11 550.

Hoe?

Er bestaan diverse technieken om een optimale ventilatie te bekomen.

Systeem A:
Systeem B:
Systeem C:
Systeem D:

Systeem E:

ECOnditioning:

natuurlijke ventilatie
mechanische toevoerventilatie
mechanische afvoerventilatie
centrale mechanische toevoer- en afvoerventilatie
lokale mechanische ventilatie voor appartementen/kantoren
mechanische ventilatie en natuurlijke airco

» Ontdek onze ventilatiesystemen